onsdag 28 oktober 2009

V. 37

Du fortsätter att gå på kontroll varje eller varannan vecka. Barnets vikt och position kontrolleras vid varje MVC-besök. Den här veckan är en lämplig tid att gå på studiebesök på den förlossningsavdelning där du tänker föda. Nu är det vanligt att känna förvärkar. Livmodern blir hård i ungefär 30 sekunder och sedan slappnar den av. Dessa sammandragningar ska inte göra ont. Ofta stiger nu känslan av spänning och förväntan ju närmare förlossningen du kommer.

Barnet är ca 35 cm långt från huvud till stjärt och vikten ungefär 3 kg. Nu betraktas barnet som fullgånget och är redo för sin resa till livet utanför livmodern. Om barnet ligger med stjärten eller fötterna först så erbjuds du kanske en yttre vändning nu. Det vill säga en läkare försöker genom mild massage att vända barnet så huvudet ligger nedåt mot bäckenöppningen. Får du värkar i denna vecka försöker man inte hindra förlossningen från att komma igång. Det finns forskning som tyder på att barnet själv producerar hormoner vilket signalerar att det är för trångt och det leder till start av värkar. Under graviditetens större del har barnet förlitat sig på dig för att slippa infektioner, men under tiden har hon eller han också byggt upp sitt eget immunsystem. Efter födseln fortsätter detta att utvecklas och stärks även genom amning. Den första mjölken som kommer ur dina bröst kallas råmjölk och är rik på näring och antikroppar.

Den egentliga modersmjölken kommer igång två - tre dygn efter förlossningen med hjälp av barnets aktiva sugande på brösten. Mjölken är näringsmässigt väl sammansatt, ger ett bra skydd mot infektioner och stärker barnets immunförsvar. Barnet brukar nu träna sig på att andas men eftersom det varken har luft i eller utanför lungorna resulterar detta ofta i fostervatten i strupen med hicka som följd. Detta är helt normalt och inget att oroa sig för.

/ Gravid.seGravid med Leon... v. 37Med lillebror.. v. 37V. 37

7 kommentarer:

Miss E sa...

hallååååå *klappar på finmagen*...kan du där inne vänta med att titta ut tills miss e kommer hem igen ;-) *puss å kramen*

Linda sa...

Miss E: Hihi... jaaa säger lillebror och mamman då... Vi väntar iallafall en vecka till :)) Ha så skoj och krama Lotta hårt från mig :))

Kramis

Evelina sa...

Va fint, Bilderna är ju väldigt lika varandra, eller vad tycker du? hur mkt har du gått upp, du ser ju inte ut att ha gått upp nått extra liksom :) kul blogg!

Palle & Frida sa...

Gudars vad vacker du är Linda!!
Ohhh inte långt kvar nu *Ihhh* vad spännande!!!
Må gott
Många kramar //Frida

Linda sa...

Evelina: Joo jag tycker dom är rätt lika :)) Gick upp 12 kg med Leon och är uppe i 11½ kg nu, med tre veckor kvar :)) Leon kom 10 dagar tidigare! Så det blir nog ganska lika tror jag :)) Hoppas allt är bra med er..

Frida: Men tack, va gullig du är!! :)) Nää inte långt kvar.. å det känns väldigt spännande med två små kottar!! Ghaaa... ;) Sköt om dig och magen...

Kraaam på er

Anonym sa...

Men fin magen då!!! :o)))))

Kramis

Anonym sa...

haha, det går inge bra för mig, hihi... ska nog inte skriva på din blogg ;o)) Ja, men det var ju Alexandra här igen som skrev nyss då :o)